Bravúros Vikings győzelem a 49ers ellen

Szinte hihetetlen, de a Minnesota Vikings legyőzte a liga legjobbjának tartott San Francisco 49ers gárdáját.

A forduló és talán a szezon egyik legnagyobb meglepetése történt meg a múlt vasárnapi napon. Történt, hogy a Minnesota Vikings csapata a 3. játékhéten 11 pontos vereséget mért az idei kiírás legerősebb csapatának tartott San Francisco 49ers-re. Nem hiába látogatott ki 64.000 néző a Mall of America Field-re, hiszen olyan élményben lehetett részük, amiben sajnos régóta nem.

A még mindig a liga legjobban passzoló irányítója franchise irányító módjára viselkedett és hatalmasat játszott a 49ers ellen. A teljesítményt már csak megkoronázhatja a 2 passzolt TD és a 23 yardos futott TD-je. Mindenki másképp nézte őt vasárnap.

A mérkőzés előtt papírforma eredményt várt mindenki, de a bizakodó és fanatikus Vikings hívők kitartottak csapatuk mellett és meglepetésben reménykedtek. Várakozásuk beigazolódott, a Vikings legyőzte a San Francisco.

Az utóbbi időben igazi Minnesota-i időjárás volt Minneapolis-ban. Már 0 fok alá is ment a hőmérséklet, a meccs idején csak 11 fok volt a városban. Igaz ez az információ teljesen elhatárolódik a meccstől, hiszen Dome-ban játszottuk a meccset.

A mérkőzés előtti napokban kiderült, hogy a kezdő linebackerünk Erin Henderson nem fog pályára lépni, mert még a Colts elleni meccs utolsó részében szenvedett agyrázkódást. Helyére a bokasérülésből felépülő Marvin Mitchell-t állították, aki jó munkát végzett vasárnap. A védelem is fejlődést mutatott, hiszen 36 tacklet, 3 sacket, 1 fubmlet és 1 interceptiont is összehoztak. Meg kell említenünk Chad Greenway-t. Ő az aki tavaly a legtöbb tacklet osztotta ki a szezonban a Vikings-ból, ha így halad ez idén sem lesz másként. Egymaga 12 alkalommal szerelt, valamint 2 sacket is szerzett.

Mások legeredményesebb védőnk Jamarca Sanford volt 6 tackle-el. Ő több mint valószínű, hogy kezdeni fog a most vasárnapi Lions elleni mérkőzésen, hiszen Mistral Raymond bokája megsérült a 49ers elleni meccsen és pár hetet kényszerpihenőre ítéltetett. Sajnos Jared Allen-t megint kettőzték, így nem igazán tudott érvényesülni ezen a meccsen sem. A végére azért összehozott egy sacket, amivel egy szerzet labdát is hozott a csapatának. A védelem idén futás ellen hatékony, ugyanis a San Francisco is csak 89 yardot tudott szerzeni és a leghosszabb is csak 11 yardos futás volt.

A támadójátékból Christian Ponder tovább javította passzpontosságát és irányítómutatóját. A 21 sikeres passz, 198 passzolt yard, 2 passzolt TD, 7 futási kísérlet, 33 futott yard és egy 23 yardos futott TD mindenképpen rácáfoltak az eddigi teljesítményére. A mai napon több olyan cikket is találtam, amiben már FRANCHISE QB-ként említik meg. Ez amit vasárnap letett az asztalra, az bizony azt igazolja.

Futó poszton 3 játékosunk szerepelt vasárnap. Első és legfontosabb, hogy Adrian Peterson immáron hivatalosan is visszatért. 25 kísérletből 86 yardot sikerült összefutnia. TD-t ugyan nem szerzett, de fontos szituációkban hozta a yardokat csapatának. Ponder yardrairól már volt szó, beszéljünk a Vikings második számú futójáról Toby Gerhart-ról. Teljes joggal kijelenthetjük, hogy a 49ers elleni meccsen Toby Gerhart futásai nem voltak a legtökéletesebbek. 8 kísérlet mindössze 18 yardot eredményezett, de a meccs végén 3 egymást követő playnél is elejtette a labdát és abból csak egy alkalommal tudta visszaszerezni. A labdával még Percy Harvin futott 1 kísérletből 9 yardot.

Elkapásokból nem volt hiány a csapatnál. Mint írtuk összesen 21 elkapás volt a meccsen, melyből Percy Harvin 9-et vállalt magára. Harvin eddig ugyan nem csinált még elkapásból, se futásból TD-t, de nagyon nagy segítségére van a csapatnak az előrejutásban. 89 elkapott yarddal zárta a találkozót.

Az ARANYKEZŰ Kyle Rudolph mesteri játékos! 5 elkapással és 36 szerzett yarddal nem mondható, hogy ez egy kiugró teljesítmény, de ha azt nézzük, hogy abból az 5 elkapásból 2 TD-t ért, máris megváltozik véleményünk. Ponder és Rudolph nagyon érzik egymást. Eddig minden passzát elkapta, így kijelenthetjük Rudolph a Vikings legbiztosabb kezű elkapója. Az első TD-t negyedik kísérletre kapta el, a másodikat lefordulva a védőről vetődve az endzone végén 1 kézzel húzta magához. Hihetetlen játékos már most és még csak tavaly kezdett.

A kicker poszton továbbra sincs panasz az újonc Blair Walsh-ra. Olyannyira nem, hogy a harmadik profi mérkőzése után máris franchise rekordot állított fel azzal, hogy ő az egyedüli olyan játékos, aki 3 egymást követő találkozón 50 vagy annál több yardról értékesített field goalt. UNBELIEVABLE!

A puntokkal sincs egyenlőre semmi baj, Chris Kluwe magabiztosan rugdossa el messzire a labdákat. Nemsokára kijön az új World of Warcraft, csak nehogy a sok játék megártson neki.

Nézzük röviden, hogy mi is történt a mérkőzésen …

A kickoff után a hazaiak kezdhették meg a támadásokat. Szépen meneteltünk előre. A sok futás mellett Harvin 12, Rudolph 11 és 16 yardos elkapásai nagy területszerzéshez juttatták a Vikings csapatát. A redzoneba beérve 1 és goal szituációnál a 49ers 7 yardos vonaláról Peterson 5 yarddal tudott beljebb férkőzni, majd egy 1 és egy 0 yardos futással 4 és 1 lett. A múltkori meccsekből kiindulva azt sejthette volna az ember, hogy field goal-t rúgunk és elég az. Azonban úgy néz ki, hogy Frazier, Musgrave és a banda többi tagja is újjászületett a meccsre vagy legalábbis továbblapoztak a playbook-ban. Láss csodát 4 és 1-re Ponder kapta a labdát amivel hátrált kicsit és az ekkor már a sarok felé üresen érkező TE-nek, Kyle Rudolph-nak passzolta a labdát, aki könnyedén elkapva megszerezte csapata első TD-jét a meccsen.

Ha hiszik, ha nem a San Francisco-nak esélye sem volt a pontszerzésre az első negyedben. A második negyedben azért már megtört ez az átok és David Akers 29 yardos field goaljával megszerezte első pontjai a Frisco is. Ezután jött csak a fordulat. Szép, magabiztosan vezetett drive következett a Minnesota-tól. Devin Aromashodu is beállt a Vikings elkapói közé és két labdából 24 yardot hozott. A 49ers 23 yardosánál elindították a playt a hazaiak szépen megtartották a 49ers védelmét, sőt hatalmas lyuk nyílt középen amit Ponder nem tudott kihagyni, így elkezdett előre rohanni a labdával. Útközben természetesen rárohantak az ellenfél védői, de egy nagyon fontos Adrian Peterson blokk megakadályozta, hogy idő előtt szereljék. Ponder köszönte szépen és 23 yardos futással bevetődött az endzoneba és TOUCHDOWN, OH MY GOODNESS!

Senki szem számított ilyen jó Vikings első félidőre, abból kiindulva mit művelt a csapat az első két fordulóban. Jim Harbaugh csak húzhatta a száját és a sapiját felemelve vakarhatta a fejét, hogy most mit is csináljon.

Tehette ezt annál is inkább, mert a soron következő drive végén Akers 43 yardos field goal kísérletét Letroy Guion blokkolta és maradt a 11 pontos különbség. Azért, hogy legyen még inkább izgulni valója, a szünet előtt maradt 1 perc alatt azért Walsh 52 yardról bepöccintette a póznák közt a labdát, két TD különbségre növelve a differenciát.

A szünet után aprócska rövidzárlat következett be nálunk. Ez a kis megingás 94 yardos visszahordást eredményezett a vendégeknek. Esélyük sem volt a TD-re a vendégeknek. A 4. kísérletre futó formációra álltak, fel csak éppen a labdát felejtették el elindítani. Flag a pályán, tessék 5 yarddal hátrébb fáradni. Nem merték a futást vagy passzt ismét bevállalni, így Akers ismét 29 yardról értékesítette a field goal-t. Ezt megúszni egy field goal-al! Nagyon nagy művészetet hajtott végre a védelmünk.

Ezután mi csak másfél percig voltunk a pályán, mert 2 4 yardos futásból és egy rossz passzból nem lett első kísérlet. A következő Frisco drive-ba belealudt a védelmünk, többen is mondták nekem, hogy eddig tartott a csoda? Reméltük nem. Egy egészen pontosan 5 perc alatt levezetett 49ers drive-ban minden benne volt. Futás mellett eredményes és hosszú passzokkal simán jöttek át a védelmen. Vernon Davis éppen hogy csak a gólvonal előtt lett kirakva a pályáról Jamarca Sanford által. 1 yardról azonban nem lehetett kivédeni a támadást. Smith 1 yardos jobb oldali passzát Vernon Davis kapta el, amivel megszerezte csapata utolsó pontjai a meccsen.

A zárónegyedbe érve nem kellett  sokat várni a hazai publikumnak, hiszen 44 másodperc után Kyle Rudolph bravúros elkapásával ismét örülhettek a Vikings fanok. KYLE RUDOLPH IN THE ENDZONE, WHAT A CATCH, TOUCHDOWN MINNESOTA! Blair Walsh ismét értékesített az extra pontot és beállította a végeredményt.

A pontok után a mérkőzés végére előkerültek a bírók. No most nem azért, mert össze vissza megítéltek a Vikings-nak 105 yardnyi büntetést, hanem mert nem voltak tisztában, hogy egy csapatnak mennyi időkérése van félidőnként. Történetesen a San Francisco edzője 5 alkalommal kérte ki az időt, vagy legalább is ennyiszer állították meg a bírók a játékot miatta. Miután elfogyott a harmadik időkérése is, challengelt egy fumblet, azt megnyerte és a semmiből újra lett egy időkérése a vendégeknek. C’MON MAN! Hát ez mi ez?

Ez az incidens azonban nem tudta visszavetni a Minnesota csapatát. Az utolsó 3 percben fél percenként gazdát cserélt a labda, hol fumble, hol pedig punt miatt. Az újonc CB Josh Robinson első intercetionjét jegyezhette a 49ers ellen. Ezek után mivel a San Francisco mind a 3,4, 5, 6 vagy kitudja mennyi időkérése is elfogyott Ponder másfél perccel a vége előtt 3 alkalommal letérdelt és a 00:00 -ra váltó óra azt jelentette, hogy az idei mérkőzések közül a legnagyobb ellenfelet leverve, ismét pozitív a mérlege a csapatnak.

Végeredmény:
San Francisco 49ers 13-24 Minnesota Vikings

Jövő héten már körünkben üdvözölhetjük az elkapó Jerome Simpson-t, akinek a 49ers ellen letelt az eltiltása, így ismét a csapattal edz és már játszani is fog a Detroit Lions elleni találkozón, ahol a Lions kezdő irányítójának szereplése kérdéses a vasárnapi sérülése miatt.

A véleményed számít, írd meg nekünk!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .